English Study Material

SSC Exam English Spotting Errors -Practice Exercises

SSC Exam English Spotting Errors -Practice Exercises-Here are some Practice Exercises of Spotting Errors For SSC Exams English Paper. Read Each Sentence to find out whether there is any grammatical mistake / error / in it. The error if any will be in one part of the sentence. Mark the number of the part with error as your answer. If there is No Error, Mark (5).

1- We are yet starting (1) / offering this facility to (2) / our customers as we are (3) / awaiting approval from the Board. (4) / No error (5).
 ANSWERS: Spotting Error is in (1). Replace we are yet starting by we are yet to start.

2. The Chairmen of all large (1) / public sector banks met with (2) / senior RBI officials to give its (3) / suggestions about implementing the new policy. (4) / No error (5).
ANSWERS: Spotting Error is in (3). Replace its by their.

3. They have not fully considered (1) / the impact that relaxing (2) / these guidelines is likely (3)/ to have with the economy (4) / No error (5)

 ANSWERS: Spotting Error is in (4). Replace to have with the economy by to have on the economy.
4. Had this notification (1) / been amended earlier, (2) / we could have stopped (3) / the transfer of funds. (4) / No error (5)
       ANSWERS . No Spotting error

5. There are many insurance (1) / disputes nowadays because of (2) / most people do not fully (3) / understand the terms and conditions of their policies (4) / No error (5)
       ANSWERS . Spotting Error is in (2). Replace disputes now a days because of by disputes now a days because. It is superfluous to use preposition of as subordinate clause follows.

6. India demonstrates its supremacy (1) / in space when it successfully (2) / error (5) Results / Notifications
        ANSWERS. Spotting Error is in (1). The sentence shows past event. So simple past should be used. India demonstrated its supremacy is correct.

7. India needs a value education system (1) / who will inculcate values (2) / among the students and (3) / enrich their personalities. (4) / No error (5)
         ANSWERS . Spotting Error is in (2). Replace relative pronoun who by which because non-living thing has been used

8. Driven by the desire to save trees (1) / residents of locality (2) / has started using solar appliances (3) / for their everyday needs. (4) / No error (5)
       ANSWERS. Spotting Error is in (1). Replace Driven by the desire to save trees by Being driven by the desire to save trees.

9. A large number of unmanned aircrafts (1) / being used by the military (2) / are suspected of having (3) / unsafe radio links. (4) / no error (5)
       ANSWERS No Spotting error

10. Recent survey shows that (1) / 35 million children in the age group of (2) / 6 to 10 years have never (3) / attended no primary school. (4) / No error (5)
      ANSWERS. Spotting Error is in (4). Here never is in negative. So, attended any primary school is correct.

11. Coal mines constitute (1) / a major percentage of the (2) sources which cause damage (3) / on the environment. (4) / No error (5)
          ANSWERS. Spotting Error is in (4). Damage takes preposition to. So, replace on the environment by to environment.

12. A man who has been (1) / accused of fraud in (2) / an earlier job he will never be (3)/ welcome in any other organization. (4) / No error (5)
       ANSWERS. Spotting Error is in (3). Here he (pronoun) is superfluous. So remove he.

13. Worried about the continuing violence in the city (1)/ much students are set to migrate (2) / to other cities (3) / for higher education (4)/ No error (5)
       ANSWERS Spotting Error is in (2). The word students is a countable noun. So much students are set by many students are set.

14. Many organizations have been offering (1) / attractive incentives to (2)/ their employees in an attempt (3)/ to boosting employee retention. (4) / No error (5)
        ANSWERS. Spotting Error is in (4). Replace to boosting employee retention by to boost employee retention.

15. Some genuine issues exist (1) / with the newly adopted (2) / system and needs to (3) / be examined seriously. (4) / No error (5)
       ANSWERS. Spotting Error is in (3). Plural subject takes plural verb. So system and need to should be used.

About the author

admin